Foto's open monumentendag 2015

 

 

Open Monumentendag in de Bartholomeuskerk

Natuurlijk heeft u nu of binnenkort zomervakantie en hoeft u even nergens aan te denken. Toch willen we u vragen om alvast verder te kijken en de volgende data in uw agenda te noteren: zaterdag 12 en zondag 13 september opent de Bartholomeuskerk haar deuren weer voor de jaarlijkse Open Monumentendag. We hebben weer een mooi en interessant programma voor u samengesteld.

Dit jaar staat Open Monumentendag in het teken van Kunst en Ambacht. In de Bartholomeuskerk kunt u vele vormen van kunst en ambacht terugvinden en hiervan zullen we een paar in het bijzonder de aandacht geven.

Een prachtige kerkelijke kunstuiting wordt gevormd door iconen. Dit zijn afbeeldingen van Christus, Maria, heiligen of Bijbelse scenes, die op hout worden geschilderd. We zijn trots dat we tijdens Open Monumentendag de reizende iconen tentoonstelling van de familie Hüsstege mogen laten zien in de Bartholomeuskerk. Van hun prachtige collectie iconen is er zelfs een gezegend door de paus. Als u zelf thuis een icoon heeft, kunt u deze op zaterdag meenemen naar de kerk om te laten beoordelen. Ook zal Geert Hüsstege op zaterdagmiddag van 14.00-16.00 uur een lezing over iconen verzorgen en een demonstratie iconen schilderen. Deze lezing is gratis, maar we willen u wel verzoeken om u van te voren aan te melden.

Andere mooie kerkelijke kunstvormen zijn de glas-in-loodramen en de kazuifels. Ook deze kunt u tijdens OpenMonumentendag zien en we laten u ook het ambachtelijke proces van deze kunstuitingen meemaken. Dit zal gebeuren aan de hand van een demonstratie glas-in-lood, verzorgd door de Splintergroep Wateringen, op zaterdag van 11.00-12.30 uur en van 14.00-15.30 uur. Deze demonstratie is kosteloos en ook hiervoor willen we u verzoeken om uzelf aan te melden.

Daarnaast kunt u een workshop goudborduren volgen, een belangrijke techniek bij het vervaardigen van een kazuifel. Deze workshop wordt gegeven door Loes Zwinkels, beheerster van de paramenten van de Bartholomeuskerk. De workshop vindt plaats op zaterdag van 11.00-15.30 uur en kost tien euro. Ook hiervoor kunt u zich aanmelden. U dient wel uw eigen borduurring mee te nemen.

 

Om een ambacht te leren, moet iemand natuurlijk naar school. Poeldijk heeft een lange geschiedenis van verschillende soorten onderwijs en scholen in het dorp. In onze scholententoonstelling nemen we u mee in deze geschiedenis, langs alle scholen die Poeldijk heeft gekend, maar die nu niet meer bestaan of zijn overgegaan in een van de huidige scholen.

Andere dingen die u kunt zien en doen tijdens Open Monumentendag zijn:

Kortom: op 12 en 13 september is er weer veel te zien en te doen in de Bartholomeuskerk. Graag verwelkomen we u als bezoeker tijdens Open Monumentendag, en nodigen we u uit om uzelf alvast aan te melden voor een van onze activiteiten op zaterdag de 12e. Tot die tijd wensen we u een prettige vakantie.

De werkgroep Historie Bartholomeus Poeldijk

Openingstijden: zaterdag 12 september van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres: Bartholomeuskerk, Voorstraat 111, Poeldijk. Kijk voor meer informatie op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/bartholomeuspoeldijk.

Aanmelden voor de lezing over iconen, de workshop goudborduren en de demonstratie glas-in-lood kan op: historiebartholomeuspoeldijk@gmail.com of 0174- 242213/ 06 - 25095585